Składniki:
300g ryżu (do rissoto najlepiej)
1l builionu (kostka rosołowa+woda)
400g mięcho jakieś
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 duży pomidor
1 puszka kukurydzy (170 pref)
wino
łyzka koncetratu pomidorowego
mielona papryka słodka/wędzona
mielona papryka ostra/pieprz cayenne
Instrukcje:
- Pokroić wszystko. Pomidor bez skórki
- 2 łyżki oliwy rozgrzać
- Dodać mięso
- W połowie dać czosnek
- Kolejna łyżka oliwy razem z papryką i kukurydzą (2 min)
- Dodać pomidora i mieszać (ok 3min)
- Wlać wino na większym ogniu (4 min)
- Dodać przyprawy i sos pomidorowy i ryż podsmażyć (2 min)
- Wlać bulion, wymieszać i zostawić (12 min)
- Minimum ogień i przykryć patelnie (6 min)
- Zostawić bez ognia (2 min)