[back]

Paella


Składniki:

300g ryżu (do rissoto najlepiej) 1l builionu (kostka rosołowa+woda) 400g mięcho jakieś 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 duży pomidor 1 puszka kukurydzy (170 pref) wino łyzka koncetratu pomidorowego mielona papryka słodka/wędzona mielona papryka ostra/pieprz cayenne

Instrukcje:

- Pokroić wszystko. Pomidor bez skórki - 2 łyżki oliwy rozgrzać - Dodać mięso - W połowie dać czosnek - Kolejna łyżka oliwy razem z papryką i kukurydzą (2 min) - Dodać pomidora i mieszać (ok 3min) - Wlać wino na większym ogniu (4 min) - Dodać przyprawy i sos pomidorowy i ryż podsmażyć (2 min) - Wlać bulion, wymieszać i zostawić (12 min) - Minimum ogień i przykryć patelnie (6 min) - Zostawić bez ognia (2 min)